Skärgård – Stil

Skrivet den 7 juni, 2006

skargard_stenar

Stilen kan beskrivas som lätt, ljus och enkel. Den hämtar sin inspiration från soldränkta klipphällar och båthus där doften av tjärad eka och havsbrisen lurar bakom kröken. Vi vill skapa känslan av att när dörren öppnas och vi kliver ut, och där ligger ett glittrande hav framför oss. Möblerna i stilen är ljust målade antingen i vitt eller grått, gärna med känslan av att vara lite slitna och väderbitna. De inger även en rustik känsla utan att kännas klumpiga.

Bilden visar drivvedTrä är det vanligaste materialvalet i skärgården så självklart är det en viktig del av skärgårdsstilen. Stilen är harmonisk med sina accessoarer hämtade direkt från naturen. Den ger en lätt och sommrig känsla, kombinationen sommar och natur kanske är anledningen till att stilen är så omtyckt. Skärgårdsstilen går också mycket bra ihop men New England stilen som också inspirerats av havet.

skargard_em_countryFör den rätta känslan används dekorationer som återfinns i sjöbodar och på saltstänkta stränder. Några exempel är: Glasflöten, fiskenät, drivved, stenar, korgar och snäckskal. Drivved är ofta vackert i sig själv men går även att skapa egna konstverk av, låt en solig promenad längs stranden inspirera dig. Har du inte möjlighet att besöka en strand för att söka efter dina egna fynd finns det många konsthantverkare som använder strandfynd i sin konst. Båthuset Design & Inredning är ett exempel på butik där du kan hitta accessoarer för att ta fram skärgårdskänslan.

Textilier som markisväv och linne för tankarna till segel.

Färger som vi idag använder är ofta marinblått, akvamarin och vitt för att få den fräscha charm som stilen kräver men även båthusens röda färg blandat med beige och gråtoner används för att skapa rätt atmosfär.

Bilderna nedan kommer från Möbelkedjan EM. Möbelserien heter Country är ett förslag till bas för att börja skapa skärgårdsstilen i ditt hem. Sedan artikeln skrevs har Country utgått men EM har istället Brantevik serien som passa utmärkt med skärgårdsstilen.

Tags: , , ,